یک فوق تخصص ریه هشدار داد:
آلودگی هوا؛ مهمان ناخوانده و تشدیدکننده بیماریهای تنفسی

وی با بیان این مطلب افزود: حملات ناگهانی تنگی نفس، سرفه و خسخس سینه از علائم شایع در بیماریهایی مانند آسم است که آلودگی هوا میتواند به بروز یا تشدید این حملات منجر شود.
دکتر حدادزاده شوشتری در خصوص اثرات آلایندههای محیطی بر بروز بیماریهای ریوی گفت: برخی از این بیماریها در دسته بیماریهای شغلی قرار دارند که بسته به نوع و شدت آلایندههای موجود در محیط کار (محیطهای بسته و محیطهای باز)، بروز میکنند.
این فوق تخصص ریه گفت: آلایندههای محیط بیرون شامل آلایندههای شیمیایی، بیولوژیک، گرد و خاک و موارد مشابه، هم باعث ایجاد بیماریهای مختلف ریوی میشوند و هم علائم بیماریهایی مانند آسم را تشدید میکنند.
وی در خصوص علائم بیماران تنفسی که در هوای آلوده تشدید مییابند، توضیح داد: در بیماری آسم، بیمار ممکن است دچار حمله آسمی، تنگی نفس، خسخس سینه یا احساس فشار بر قفسه سینه شود. بنابراین، سرفه، خسخس سینه و تنگی نفس سه علامت شایع بیماری آسم هستند که معمولاً در مواجهه با عوامل محیطی و زمینهای شدت میگیرند.
دکتر حدادزاده شوشتری ادامه داد: علائمی مانند آبریزش بینی، عطسه، گرفتگی بینی یا صاف کردن گلو، از جمله علائم شایع برای آلرژیهای فصلی هستند و آلودگی هوا این علائم را تشدید میکند، بنابراین اگر این حساسیتهای ساده کنترل و درمان نشوند، ممکن است در آینده به بیماری آسم منجر شوند. در بیماران مبتلا به آسم نیز عدم کنترل آلرژی میتواند باعث بروز حملات آسم شود.
وی در ادامه، به بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) اشاره کرد و تصریح نمود: برخلاف تصور رایج که این بیماری تنها در افراد سیگاری دیده میشود، آلودگیهای محیط زندگی نیز میتوانند در بروز آن نقش داشته باشند. COPD معمولاً پس از مواجهه طولانی مدت با آلایندهها ایجاد میشود و علائم مزمن در فرد ایجاد میکند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز اظهار داشت: در بیماران COPD، علائم تنفسی تقریباً در اکثر روزها وجود دارد و آلودگی هوا یا عفونتهای ویروسی، این علائم مزمن را تشدید میکنند. در صورت تشدید علائم نیز مراجعه به پزشک برای کنترل وضعیت ضروری است، چرا که عدم پیگیری ممکن است منجر به بستری شدن بیمار در بیمارستان شود.
دکتر حدادزاده شوشتری تاکید کرد: اگر بیماران تنفسی دچار هر یک از علائم ذکر شده، به خصوص تنگی نفس و خسخس سینه شوند، باید آن را جدی بگیرند و به پزشک مراجعه کنند. در برخی موارد، اقدامات اولیه در منزل کافی است، اما در صورت عدم بهبود علائم، مراجعه به مراکز درمانی و اورژانس ضرورت دارد.
این فوق تخصص ریه، همچنین به مضرات جبرانناپذیر استعمال دخانیات اشاره کرد و گفت: استعمال دخانیات به تدریج آسیبهای غیرقابل بازگشتی بر ریهها دارد و تنها میتوان اقداماتی برای جلوگیری از تشدید حملات بیماری انجام داد. بیماریهایی نظیر آنفیزم و برونشیت مزمن که منجر به سرفه طولانی مدت میشوند، از عوارض سیگار هستند. سرطان ریه نیز که یکی از جدیترین عوارض دخانیات است، اغلب در مراحل پیشرفته تشخیص داده میشود.
وی افزود: همچنین، افرادی که دارای بیماریهای آلرژیک و آسم هستند، با قرار گرفتن در معرض دود سیگار ممکن است دچار مشکل شوند. مواجهه والدین با دود سیگار در دوران جنینی و کودکی نیز تأثیرات مزمن بر سلامت کودکان گذاشته و باعث جلوگیری از رشد ریه آنها میشود.
دکتر حدادزاده شوشتری در ادامه، به گروههای آسیبپذیر در برابر آلودگی هوا اشاره کرد و گفت: کودکان، افراد مسن، بیماران قلبی و تنفسی و مادران باردار به دلیل تأثیرات طولانیمدت آلودگی بر جنین، از جمله گروههایی هستند که آسیبپذیری بیشتری در این شرایط دارند و باید هشدارهای مربوط به آلودگی هوا را جدی بگیرند.
وی مهمترین توصیه به بیماران تنفسی در روزهایی با شاخص بالای آلودگی هوا را خودداری از خروج غیرضروری از منزل دانست و افزود: در صورت ضرورت به خروج از منزل، باید از ماسکهای مناسب مانند N95 یا SSD استفاده شود، زیرا ماسکهای کاغذی معمولی تأثیری در جلوگیری از ورود آلایندهها به سیستم تنفسی ندارند. همچنین، در منزل باید درب و پنجرهها بسته باشند تا مواجهه با آلایندهها به حداقل برسد. بیماران درباره نحوه کنترل حملات بیماری خود باید آموزشهای لازم را از پزشکشان دریافت نمایند.
این فوق تخصص ریه در مورد سرفههای شبانه نیز توضیح داد: سرفههای شبانه میتوانند علل مختلفی داشته باشند که یکی از آنها، بیماری آسم است؛ البته این مسئله در افراد مسن، نیاز به بررسیهای بیشتر دارد، زیرا بازگشت اسید معده (رفلاکس) نیز میتواند علائمی مشابه آسم ایجاد کند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با اشاره به نقش برخی مواد غذایی و داروها در تشدید علائم بیماران تنفسی، اظهار داشت: توصیه میشود بیماران علاوه بر کاهش موارد مواجهه با آلایندهها و استفاده صحیح از داروها، از مصرف مواد غذایی که موجب ایجاد حساسیت در آنها میشود، پرهیز کنند؛ برخی مسکنها یا داروهایی که برای بیماریهای دیگر مصرف میشوند، ممکن است باعث تشدید حملات تنفسی شوند. بنابراین، مشورت با پزشک در خصوص مصرف داروها و کنترل آلرژیهای غذایی ضروری است.
وی همچنین بر تغییر سبک زندگی برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای تنفسی تاکید کرد و اظهار داشت: مصرف فستفودها و نوشابههای صنعتی باید کاهش یابد، چرا که رفلاکس معده که نقش زیادی در تشدید حملات آسم دارد، با این مواد غذایی افزایش مییابد. همچنین، در محیط زندگی افراد مبتلا به آسم، باید از ایجاد رطوبت زیاد جلوگیری شود.
دکتر حدادزاده شوشتری ادامه داد: ترک سیگار برای حفظ سلامت ریهها و پیشگیری از آسیبهای جبرانناپذیر ضروری است. افرادی که قصد ترک سیگار دارند، میتوانند به مراکز جامع سلامت و دفاتر ترک سیگار مراجعه کنند و از مشاورهها و راهکارهای موجود بهرهمند شوند.
این فوق تخصص ریه در پایان از مسئولان کشوری و استانی درخواست کرد با جدیت به پیگیریهای خود برای کاهش آلودگیها ادامه دهند و افزود: کاهش آلودگی هوا تأثیر مستقیمی بر کاهش بار مراجعات ناشی از بیماریهای تنفسی به مراکز درمانی دارد. هموطنان عزیز نیز در صورت بروز هرگونه علائم تنفسی، فوراً به مراکز درمانی و اورژانس مراجعه کنند تا راهنماییهای لازم را دریافت کرده و از رنج ناشی از بیماریهای تنفسی کاسته شود.
نظر دهید